Geçtiğimiz yıl yeni işletim sistemi Windows 11’i yayınlayan Microsoft, Windows 10 kullananları da unutmuyor. Windows 10’un son özellik güncellemesi olan sürüm 21H2, Temmuz ayında duyuruldu. Bu tarihten beri Windows Update aracılığıyla veya doğrudan Microsoft’un resmi sitesinden manuel olarak indirilebiliyor.
Yeni bir güncelleme yayınladıktan sonra ise eski sürüme yönelik desteğini kesen teknoloji devi, geleneğini yine bozmadı. Microsoft, Windows 10’un Ekim Güncelleştirmesi (sürüm 20H2) için destek sürecini Mayıs 2022’de sonlandıracak. Yaklaşık 4 ay kala kullanıcılara son çağırıyı yapan şirket, 20H2 kullanıcılarını 21H2’ye zorla geçirmeye başladı.
Windows 10 bilgisayarlar 21H2 sürümüne otomatik olarak geçecek
Microsoft, Windows 10 20H2 kullanan cihazları otomatik olarak 21H2’ye yükseltme sürecine başladı. Gelişmeyi web sayfasından duyuran şirket; Windows 10 Home, Pro, Pro Education ve Pro for Workstations sürümleri için 20H2 desteğini 10 Mayıs 2022’den itibaren keseceğini hatırlattı.
Şirket ayrıca bugünden itibaren makine öğrenimi algoritmalarını eğitmek için Windows 10 20H2 yüklü bilgisayarları 21H2 sürümüne yükseltmeye başladığını duyurdu. Bir süredir Windows 10’un özellik güncellemelerinde makine öğrenimi algoritmalarından yararlanılıyor. Microsoft konuyla ilgili açıklamasında, makine öğrenimi sayesinde güncellemelerin daha sorunsuz dağıtılacağını söylemişti.
‘Windows 11’e yükseltin’ tavsiyesi
Microsoft, her fırsatta dile getirdiği Windows 11 tavsiyesini de yineledi. Windows 10 kullanıcılarına ise güncel kalmak için en son sürümü mutlaka yüklemeleri gerektiğini söyleyen şirket şunları ekledi: “En yeni özelliklerden ve güvenlik tehditlerine karşı gelişmiş korumalardan yararlanmak için cihazlarınızı Windows 10’un en son sürümüne güncellemenizi veya uygun cihazları Windows 11’e yükseltmenizi öneririz.”
Windows 10 sürüm 21H2 ile gelen en önemli yenilik; Windows 10’un Linux için Windows çekirdeğinde GPU hesaplamasını desteklemesi oldu. Diğer eklenen özellikler ise şöyle:
- Gelişmiş Wi-Fi güvenliği için WPA3 H2E standartları desteği eklendi.
- İş için Windows Hello, birkaç dakika içinde dağıtımdan çalıştırma durumuna ulaşmak için basitleştirilmiş parolasız dağıtım modellerini destekliyor.
- Makine öğrenimi ve diğer yoğun bilgi işlem iş akışları için Linux için Windows Alt Sisteminde (WSL) ve Windows üzerinde Linux için Azure IoT Edge (EFLOW) dağıtımlarında GPU işlem desteği sağlandı.